Spraakvermogen
Of je nu gelovig bent of niet, ieder weldenkend mens zal toch moeten toegeven dat het heelal, onze wereld, de natuur een ongelofelijk, wonderbaarlijk fenomeen is.
Neem alleen al het kleine bolletje in het universum dat aarde genoemd wordt. Uniek toch, met zijn miljoenen verschillende plantensoorten, waarvan een groot deel ons voedsel en vele vruchten voortbrengt. Zoe ook de duizenden verschillende soorten dieren en de miljarden mensen die allemaal uniek zijn.
Hoe het allemaal is ontstaan? Daarover verschillen de meningen, omdat niemand het echt begrijpt en het duidelijk kan verklaren. Het is ook helemaal niet te bevatten hoe alles in elkaar steekt. Des te groter is het geheim dat erachter schuil gaat.
Bekijk eens de mens. We weten allemaal hoe we in elkaar zitten, allemaal ongeveer dezelfde vorm met een hoofd, handen, benen, longen, hart, gewrichten, spieren, bloedvaten, pezen, en nog veel meer. Dat alles bevindt zich bij iedereen ongeveer op dezelfde plaatsen. Onderdelen die constant kunnen bewegen of onophoudelijk actief zijn, tenminste als het allemaal goed functioneert. Er zijn helaas ook uitzonderingsgevallen van mensen met beperkingen. Maar dat is niet het normale.
Neem ook bijvoorbeeld het gehoor: via je oren kunnen we talloze verschillende geluiden onderkennen, zelfs veel klanken tegelijkertijd, zoals muziekinstrumenten en zang in een orkest, stemmen van verschillende mensen en andere geluiden uit de omgeving, zowel hard als zacht, in hoogte en laagte variërend. Dan heb je ook de organen, waarmee we allerlei verschillende soorten reuken en smaken kunt onderscheiden.
Maar laten we vooral het spraakvermogen niet vergeten. De mogelijkheid om je verstaanbaar te maken, te praten, te zingen, te schreeuwen, te fluisteren en andere geluiden weer te geven. Fascinerend, toch?
Zo zijn er nog veel andere zintuigen en mogelijkheden die ons leventje inhoud en plezier geven en bijzonder kunnen veraangenamen.
Dat alles wordt dan aangestuurd door een ongelofelijke hoeveelheid hersencellen die zijn samengepakt in je hoofd in een opslagruimte van nog geen kubieke decimeter. Begrijp jij hoe dat allemaal mogelijk is?
Ik in ieder geval niet.
Daarom verbaas ik mij zo vaak over de natuur en alles om mij heen. En ik zal, zolang ik leef, mij blijven verbazen in verwondering en bewondering voor de ongelofelijke schepping van al het moois.
26-03-2020