Mars, de oorlogsgod
In voorgaande eeuwen zijn er diverse componisten geweest die ook nu nog beroemd zijn. Velen kennen de gebroeders Strauss me hun walsen en polka’s, Beethoven met fraaie melodieën, Bach met kerkmuziek, Franz Lehár, Robert Stoltz, Franz Liszt, noem maar op. Ieder met zijn eigen stijl.
Niet zo bekend, althans niet in Europa, is John Philip Sousa (1854-1932).
In Amerika is hij niet alleen een beroemde componist, maar hij was ook een begaafd dirigent, violist en trombonist.
Door de Amerikaanse Burgeroorlog werd Sousa als kind erg beïnvloed door de tijdgeest met veel oorlogstaal en militaire muziek. Hij heeft meer dan honderd composities op zijn naa staan waarvan een groot deel marsmuziek is.m
Het d
oel van marsmuziek was uiteraard om militairen op het ritme van de muziek gelijktijdig te laten stappen. Dat gestamp van de vele boots moest indertijd indruk maken als ze ten strijde trokken. Tegenwoordig doen ze dat natuurlijk niet meer, want dan word je zo weggevaagd door drones.
De oorsprong van de naam mars en marsmuziek heeft natuurlijk te maken met de Griekse oorlogsgod Mars. Ook de maand maart, de planeet en de chocoladereep Mars en misschien de jongensnaam Maris zijn ervan afkomstig, maar dat zijn afleidingen die niets met oorlog te maken hebben.
Vreemd is wel dat er meerdere planeten met Griekse godennamen bestaan, maar bij de naamgeving van maanden dat niet gebeurd is. Er waren toch genoeg Griekse namen beschikbaar.
Jammer eigenlijk dat de maanden, behalve maart, niet naar Griekse goden zijn benoemd, zoals: Ares, Venus, Apollo, Hera, Hermes, Zeus en dergelijke. Dat klinkt toch eigenlijk veel leuker dan januari, februari enzo.
Maar ach, er zijn belangrijkere zaken in het leven.
26-02-2025