Cancelcultuur

Wat zijn wij Nederlanders de laatste jaren toch een onverdraagzaam, laf en schijnheilig volkje geworden. Om het minste of geringste kan iemand beschuldigd worden van grensoverschrijdend gedrag. Je hoeft bij wijze van spreken maar een scheet te laten en je wordt aan de hoogste boom opgehangen.
 
Als iemand in Nederland met zijn hoofd iets boven het maaiveld uitkomt, mag hij of zij absoluut niets fouts doen, geen duidelijke eigen mening verkondigen die de ander niet bevalt, of zich heftig of emotioneel gedragen. Er zijn altijd lieden die dat niet leuk vinden, beledigd of teleurgesteld zijn of zich gepasseerd voelen.
Hoe dan ook, er hoeft maar iets te gebeuren of er wordt op onheuse wijze gereageerd. En dat zijn dan bijna altijd anonieme beschuldigingen, waar journalisten graag smeuïge verslagen van maken. In veel gevallen blijft de waarheid onduidelijk.
Zelfs anonieme scheldkanonnades en bedreigingen op sociale media zijn schering en inslag. Hoe laf kun je zijn. Een open discussie is vaak niet meer mogelijk.

Er zijn de laatste tijd talloze voorbeelden van mensen die beschuldigd zijn van grensoverschrijdend gedrag. Die worden meteen gecanceld, vóór er enige duidelijkheid is wat er precies van waar is. Vaak blijkt achteraf ten onrechte.
Zo wordt nu ook prinses Laurentien of de medewerkers van haar stichting door ambtenaren in de pers beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Ik weet niet of haar compensatiemethode voor gedupeerde gezinnen wel of niet correct is, maar het is zo makkelijk om iets in de pers te roepen als je het er niet mee eens bent.


Modewoorden

Om welk grensoverschrijdend gedrag gaat het? Ze schijnt gescholden te hebben en geëmotioneerd te zijn geweest. Gut, gut, wat erg. Ik kan het me best voorstellen dat je tijdens gesprekken met ambtenaren wel eens uit je vel springt. En natuurlijk zijn alle beschuldigingen weer anoniem. Wat een helden. Hoe laf kun je zijn. Nu worden mensen zomaar in een kwaad daglicht gezet. En elk praatprogramma op tv smult er van en geeft er een eigen draai aan.

 
Waarom kunnen we niet wat toleranter en begripvoller zijn en niet meteen in de stres schieten als iets ons niet bevalt? Ik begrijp de huidige mentaliteit niet meer.
Grensoverschrijdend gedrag en cancelen zijn de nieuwe modewoorden van deze tijd geworden, waar van alles aan opgehangen kan worden.

 
08-08-2024
Jules du Lac

Wil je ook andere schrijfsels van mij lezen?
Klik dan op een van de links boven het artikel
en kies uit de lijst met titels