Betaalbare Huur?


In Nederland is, ondanks alle waarschuwingen, afgelopen week toch de wet “Betaalbare Huur” door de Eerste Kamer aangenomen. Dom! Dom! Dom! Oerstom zelfs
De verwachtingen waren dat de wet geen doorgang zou vinden. Maar nee, demissionair minister De Jonge heeft op zijn laatste werkdag voor zijn aftreden de wet weten door te drukken. De titel die hij bedacht heeft, was zo slim gekozen dat diverse Senaatsleden het niet aandurfden om tegen deze wet te stemmen vanwege mogelijk gezichts- en stemmenverlies.
Deze wet zal de komende jaren heel veel ellende en chaos veroorzaken, vooral bij jongeren die woonruimte zoeken.
Ik heb tijdens mijn ruim 40 jaren activiteiten als makelaar al veel vreemde overheidsbeslissingen meegemaakt, maar deze wet is wel een dom dieptepunt.


Wat is namelijk geval?

Het is niet te ontkennen dat er veel huisjesmelkers zijn die misbruik maakten van de huurnood. Dat wordt nu door deze wet bemoeilijkt.
Maar voor de meeste, fatsoenlijke, verhuurders was het bezit van huurwoningen al geen vetpot.


Door verlaging van de huurprijzen door deze wet, in combinatie met recente belastingverhoging op vermogen, hoge onderhoudskosten en isolatieverplichtingen, gaan de meeste verhuurders jaarlijks verlies lijden en interen op hun bezit.

Veel particuliere verhuurders, maar ook grote institutionele (vaak buitenlandse) beleggers zijn nu voornemens hun huurobjecten te verkopen. Honderdduizenden huurwoningen zullen daardoor van de markt verdwijnen en worden omgezet in baar geld. Een groot deel daarvan zal vervolgens naar Spanje, Amerika, of een ander vreemd land wegvloeien.
Ook worden bouwbedrijven terughoudend om nieuwe bouwprojecten op te starten als ze van te voren al zien dat de exploitatie verliesgevend wordt.
 
Extra probleem is nog dat de mogelijkheid om tijdelijke huurcontracten voor je woning af te sluiten thans ook praktisch niet meer mogelijk is. Voor veel eigenaren, vooral oudere, een extra reden om hun bezit af te stoten.
 
Let op: ik voorspel dat er over tien jaar een enorme chaos is ontstaan voor huurders. Ook zal verlies van de huurwoningvoorraad dan niet meer eenvoudig teruggedraaid kunnen worden.


29-06-2024
Jules du Lac

Wil je ook andere schrijfsels lezen?
Klik dan op een van de links boven het artikel
en kies uit de lijst met titels